THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Tuesday, April 3, 2007

Μαρία η Άσχημη


Ας μιλήσουμε λίγο σοβαρά (έτσι για πλάκα μωρέ) για κάτι καθημερινό, λίγο ευτελές και άκρως τηλεοπτικό.

Έχω την εντύπωση ότι το θέμα του καθημερινού σήριαλ ‘Μαρία η Άσχημη’, δεν είναι η ανάδειξη της εσωτερικής ομορφιάς που κρύβει ο καθένας μέσα του και η υπογράμμιση των φυσικών ή επίκτητων χαρισμάτων(σπουδές, πτυχία κ.τ.λ.).

Αυτό που πραγματικά πραγματεύεται το εν λόγω έργο, είναι το οιδιπόδειο σύμπλεγμα των σημερινών ισχυρών νέων αντρών, των γιάπηδων, που κληρονόμησαν έτοιμες αυτοκρατορίες από τους πατεράδες τους.

Από τα πρώτα επεισόδια βλέπουμε τον Αλέξη Μαντά, νέο-ωραίο-πολλά υποσχόμενο, να αποζητά, να απαιτεί σχεδόν, την εμπιστοσύνη του ισχυρού πατέρα του και τα ηνία της πετυχημένης εταιρίας Eco Moda(τι πρωτότυπο όνομα για έναν οίκο μόδας!), πράγμα που το καταφέρνει.

Άλλα πρέπει να αποδείξει την αξία του! Δεν θέλει να απογοητεύσει τον πατέρα του. Ουσιαστικά τον μισεί και θέλει να τον ξεπεράσει, να τον αποκαθηλώσει και να πάρει την θέση του. Είναι υπερόπτης και θέτει πολύ υψηλούς στόχους. Η μία αποτυχία διαδέχεται την άλλη. Φοβάται και νιώθει πιεσμένος.

Εκεί είναι που εμφανίζεται η Μαρία. Μια μάλλον ατημέλητη και ρετρό κοπέλα, παρά άσχημη. Και είναι γεμάτη αρετές και πτυχία. Είναι καλοσυνάτη, πρόθυμη, ικανότατη και το κυριότερο τον λατρεύει σαν θεό της. Καταφέρνει πάντα να τον βγάλει από τα αδιέξοδα που εμφανίζονται και εκείνος ολισθαίνει συνεχώς σε καινούρια. Έτσι ο Αλέξης Μαντάς, το μεγάλο αφεντικό, αποκτά μια περίεργη σχέση αλληλεξάρτησης με την Μαρία.

Αυτή τον αγαπά και αυτός την χρειάζεται για να μην καταρρεύσει το μικρό του βασίλειο. Την θαυμάζει και την αποζητά δίπλα του γιατί τον στηρίζει και τον εμψυχώνει, όπως έκανε η μητέρα του όταν ήταν μικρός. Ο Μαντάς βλέπει στο πρόσωπο της Μαρίας, πίσω από τα φρύδια και τα σιδεράκια, την μητέρα του.

Αλλά η κοινωνική του θέση και το τρέχον lifestyle, δεν του επιτρέπουν να την δει και ερωτικά. Προτιμά την Μαρκέλλα, που είναι πλούσια και πανέμορφη. Υπάρχει μόνο ένας πλατωνικός έρωτας με την Μαρία.

Αυτό είναι το κυριότερο στοιχείο που καθιστά την Μαρία την Άσχημη πρόσωπο εξόχως τραγικό και τελικά αγαπητό στο ευρύ κοινό.

Έχει fun να δίνεις μια διαφορετική διάσταση σε κάτι που δεν έχει σοβαρό περιεχόμενο. Το καθημερινό αυτό σήριαλ είναι κάτι πολύ κοντά στο τίποτα. Μια τσιχλόφουσκα, όπως όλες οι σαπουνόπερες. Αξίζει να το δεις μόνο για την φατσούλα της πρωταγωνίστριας και τις χαριτωμενιές της.

Άλλα τα κλισέ, με τα οποία έχουν φορτώσει την σειρά, την κάνουν σχεδόν ανυπόφορη, η χαρά του ζάπινγκ. Άσε που έχει και κάποια ενοχλητικά ρατσιστικά αστεία, με στόχο τους αλβανούς, τους νέγρους, ακόμη και τους γερμανούς.

Το πιο εξοργιστικό είναι ότι συχνά φτάνει στο άλλο άκρο και παρουσιάζει τους όμορφους χαρακτήρες με τέτοιο τρόπο ώστε να τους αντιπαθήσουμε. Σε αυτήν την σειρά οι όμορφοι είναι υπερβολικά κακοί, ατομιστές, καιροσκόποι, ρουφιάνοι, εγωιστές, ανεύθυνοι, ανήμποροι να κάνουν κάτι μόνοι τους και γενικά άθλια υποκείμενα.

Οι μειονότητες, όπως τις αντιλαμβάνεται η TV, απαιτούν και αυτές την εκδίκησή τους!

0 σχόλια: